CHOCOLATE MOUSSE WITH A HINT OF EARL GREY / CHOKLADMOUSSE MED SMAK AV EARL GREY

Tea in chocolate mousse? Yes, it works great! I made this recipe using Earl Grey tea, it gives the mousse a slightly hint of the tea and its bergamotte. Serve the mousse with some whipped cream, cocoa nibs and pomegranate seeds. Swedish recipe down below.

Chocolate mousse with Earl Grey tea

Ingredients

8 portions

• 250 ml of water

• 2 tbsp Earl Grey tea leaves
• 200 g dark chocolate (70%)
• 4 tbsp coconut sugar
• 150 g butter (room temperature)
• Pinch of organic vanilla powder
• 3 egg yolks
• 5 egg whites
• pinch of sea salt
• whipped cream, pomegranate seed and cacao nibs for serving

How to make Earl Grey chocolate mousse

Heat up the water. Put the tea leaves in the water and let infuse for 5 minutes. 
Separate the egg whites from the yolks. Save 5 whites and 3 yolks. Break the chocolate into smaller pieces and put into a heat-proof bowl. Pour over the Earl Grey tea. Put the bowl over a water bath and stir until the chocolate is completely melted and well combined with the tea. Put the bowl away from the water bath. Add room temperated butter, coconut sugar, vanilla powder, egg yolks and the salt. Stir until all ingredients have melted and are well combined. 

Whip the egg whites with a pinch of salt until solid peaks can be formed with your whisk. 
Fold down the whipped egg whites into the chocolate mixture and pour the mixture into a smaller baking tray or into single portion bowls. Put into fridge and leave for at least 8 hours, preferably over night. 

Right before serving: whip some cream and top the mousse with it. For a little bit of crunch, add the pomegranate seeds and some coca nibs. Powder some cocoa powder on top. 

Chokladmousse med Earl Grey

Ingredienser 

För 8 personer

• 2,5 dl vatten
• 2 msk Earl Grey
• 200 g mörk choklad (70%)
• 4 msk kokossocker
• 150 g smör, rumstempererat
• En nypa vaniljpulver
• 3 äggulor
• 5 äggvitor
• En nypa salt 


Gör chokladmoussen såhär

Koka upp vatten till teet. Låt 2 msk Earl Grey dra i det varma vattnet i cirka fem minuter. Se upp så teet inte blir bittert.
Knäck äggen och separera vitor från äggulor. Spara 5 vitor och 3 äggulor.
Bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål. Häll teet över chokladen och rör om. Sätt skålen över ett vattenbad (sjudande vatten) och rör om tills chokladen har smält och blandat sig ordentligt med vattnet. Stäng av plattan och lyft skålen ur vattenbadet. Tillsätt det rumstempererade smöret, sockret, äggulorna, saltet och vaniljpulvret. Rör om tills alla ingredienser har blandats samman till en jämn smet.
Vispa äggvitorna med lite salt till ett ganska så hårt skum (toppar ska bildas när du drar med vispen). Vänd ner vitorna i chokladblandningen. Häll upp i en form eller små portionsformar. Sätt in i kylen och låt stelna, helst över natten. Vid servering: garnera moussen med granatäpplekärnor och kakaokross. Toppa med grädde och skivad sharonfrukt. Pudra eventuellt över lite kakao.