CRISPY TOAST WITH AVOCADO AND SMOKED SALMON / TOAST MED AVOKADO OCH VARMRÖKT LAX

Visited beautiful Utö in the Swedish archipelago outside Stockholm last week. Had the most amazing time and can't wait to show the island to my boyfriend and family. When me and my friends were about to leave the island we received a gift from our local guide, Thomas. The gift was the most amazing bread, still hot from the oven. The bread is a local bread with a lot of tradition. It has a really nice sweetness to it, which I really like. The bread is baked at the local bakery of the island, Utö Bakgård. You need to visit that place if you ever go to Utö, which I highly recommend you to do. I decided I wanted to come up with a dish with the bread. I had some perfect avocados and smoked salmon at home, so I figured why not combine these and put them on this amazing bread?

Crispy toast with avocado and smoked salmon

Ingredients

Serves 2 - 3 as a starter

How to make crispy toast with avocado and smoked salmon

Heat up a pan. If you want the bread to be crispy with a nutty flavour, add some butter to the hot pan. Otherwise just toast the bread in the pan without the fat. While the bread is toasting, halve the avocados and remove the seeds. Spoon out the avocado into a bowl. Squeeze lemon juice over the avocado and mix. Finley chop the apple and the onion and add to the bowl. Add mayonnaise if wanted. Chop some dill and add that too. Mix and have a taste. Add salt and pepper. 
Remove the bread from the pan and let cool. Put the avocado mixture on top of the bread and put som flaked smoked salmon on top. Garnish with dill and squeeze over some extra lemon juice.

Toast med avokado och varmrökt lax

Ingredienser

2-3 portioner (som förrätt)

  • 3 skivor bröd (gärna fullkorn och med något söt smak)
  • 2 msk smör för stekning (kan uteslutas)
  • 2 avokados
  • 1/4 rödlök
  • 1/2 Granny Smith äpple 
  • Juice från 1/2 - 1 citron
  • 1 msk majonnäs (kan uteslutas)
  • Dill
  • Salt och peppar
  • Varmrökt lax (50-100 g)

Gör din laxtoast såhär

Värm pannan. Om du vill att brödet ska få en nötig smak så stek det i smör. Annars går det bra att torrosta brödet i pannan. Medans brödet rostas i pannan kan avokadoröran förberedas. Dela avokadon och ta bort kärnorna. Skeda ur avokadoköttet i en skål. Pressa citronjuice över och rör om. Finhacka rödlök och äpple. Blanda ned i skålen. Tillsätt majonnäs om så önskas. Hacka dill och tillsätt till avokadoröran. Smaka av med salt och peppar. Ta bort bröden från pannan och låt svalna. Lägg avokadoröran på bröden och toppa med bitar av den varmrökta laxen. Garnera med en dillkvist och pressa extra citron över.