NUTTY GRANOLA / NÖTIG GRANOLA

Whenever I run out of granola I feel like I have nothing to eat for breakfast. Since I'm a breakfast lover it's not very nice feeling that way. So, in order to prevent that, I make sure I always have a batch of granola ready to make the most delicious breakfasts. It can be varied in so many ways that I never seem to get tired of it.
Swedish recipe down below. 

Nutty delicious granola

Ingredients 

• 0,75 dl rapeseed oil
• 1 dl honey
• 7 dl rolled oats
• 0,5 dl sesame seeds
• 1,5 dl pumpkin seeds
• 1,5 dl almonds
• Optional: walnuts, hazelnuts, pecans (add before rosting the granola)
Coconut chips, cranberries, freeze dried berries (add after the roasting) 

How to prepare the granola 

Set you oven to 175 degrees celsius. Mix the rapeseed oil and the honey in a saucepan and heat it gently until the honey has dissolved in the oil, do not heat to much! Chop half of the almonds and leave the rest whole. If you use other nuts such as walnuts, hazelnuts or pecans, chop them too. At a baking tray: combine the rolled oats with the sesame seeds, pumpkin seeds, almonds and nuts. Add the oil and honey mixture and combine everything. Put in the oven for 15-20 minutes. Be careful nut to burn it! The best thing is to stir occasionally. I like it when my granola has turned golden. Let cool and then add in coconut chips, cranberries or berries if you want to.  Store in a air tight jar.

Nötig granola

Ingredienser 

• 0,75 dl rapsolja
• 1 dl honung
• 7 dl havregryn
• 0,5 dl sesamfrön
• 1,5 dl pumpafrön
• 1,5 dl sötmandel
• Valfritt: Valnötter, hasselnötter, pekannötter (tillsätts före ugnsrostning)
kokoschips, tranbär, frystorkade bär (tillsätts efter ugnsrostning) 

Gör din granola så här

Värm ugnen till 175 grader celsius. Blanda oljan och honungen i en kastrull och värm så att honungen löser sig i oljan. Hacka hälften av sötmandeln grovt och spar resten som den är. Om du använder andra nötter kan dessa också hackas grovt. På en ugnsplåt: blanda havregryn med sesamfrön, pumpafrön, mandlar och eventuellt nötter. Häll över honungsoljan och blanda ordentligt. Sätt in i ugnen i cirka 15-20 minuter. Var försiktig så att den ej bränns! Lättast sättet att undvika detta är att röra om i granolan då och då. Låt svalna och tillsätt kokoschips, tranbär eller frystorkade bär om så önskas. Förvara i lufttät burk.