KALE AND QUINOA SALAD / GRÖNKÅLSALLAD MED QUINOA

I love this kale salad. I’ve been eating it 6 times the last two weeks. It’s easy to prepare and can be brought to work or school for a healthy lunch. I usually keep a container with cooked quinoa in the fridge, which makes it easy to prepare healthy salads during the week. I also toast a lot of pumpkin seeds and store them in a jar throughout the week. With precooked quinoa and toasted pumpkin seeds, a healthy and delicious meal isn’t far away. Swedish recipe down below.

Kale and quinoa salad

Ingredients

Serves 1 

• 60 g kale
• ½ + ½ tbsp olive oil
• Pinch of seasalt
• 1 dl precooked quinoa
• 1 small orange
• 40 g feta cheese
• ½ tbsp apple cider vinegar (preferably with a low acidity)
• Pomegranate seeds
• Pumpkin seeds, toasted
• Salt and Pepper 

How to prepare the kale and quinoa salad

Cut the kale into smaller pieces. Remove the thick stems if there are any. Add the kale, salt and ½ tbsp. of the olive oil into a bowl. Massage the kale for a minute until it has turned soft. Add the precooked quinoa, vinegar and the rest of the olive oil and mix it all together. Fillet the orange. Crumble the feta cheese. Add the orange, feta cheese, pomegranate seeds and pumpkin seeds into the salad. Season with salt and pepper if needed. Enjoy! The salad can be served with chicken or salmon but works great served by its own. 

Har fått dille på grönkål. Som hallänning är jag sedan länge van vid att äta gräddkokt grönkål till jul, så det har tagit ett tag för mig att vänja mig vid den råa varianten. Nu har jag äntligen hittat ett grymt sätt att använda kålen! I kombination med quinoa, sötma från granatäpple och apelsin, sälta från fetaost och nötighet från pumpakärnor så tycker jag att grönkålen kommer till sin rätt. Med förkokt quinoa i kylen och färdigrostade pumpakärnor är denna rätt klar på 5 minuter. Perfekt att förbereda på morgonen innan jobbet eller skolan! Ni måste prova! Salladen fungerar bra att servera till kyckling eller lax, eller helt enkelt bara som den är. Apelsinen kan bytas ut mot ett halv äpple skuret i tunna skivor.

Grönkålsallad med quinoa

Ingredienser 

1 portion

• 60 g grönkål (i mindre bitar)
• ½ + ½ msk olivolja
• En nypa havssalt
• 1 dl kokt, avsvalnad quinoa
• 1 liten apelsin
• 40 g fetaost
• ½ msk vinäger (gärna äppelcidervinäger med låg syrahalt)
• Granatäpplekärnor
• Rostade pumpakärnor
• Salt och peppar 

Såhär gör du Grönkålsallad med quinoa 

Ta bort den grövre stammen på grönkålsbladet och släng denna. Skär grönkålen i mindre bitar. Lägg i en skål och strö över en nypa havssalt och ½ msk olivolja. Massera kålen en liten stund så att den mjuknar. Tillsätt färdigkokt quinoa, vinäger och det sista av olivoljan och blanda runt. Skär bort skalet från apelsinen och skär ut små fina filéer. Smula fetaosten och tillsätt i salladen tillsammans med granatäpplekärnor, filéad apelsin och rostade pumpakärnor. Blanda runt och smaka av med salt och peppar. Servera och njut!