SOBA NOODLES IN ASIAN BROTH / NUDLAR I SMAKRIK BULJONG

This is fast food at it's best. This dish took no more than 30 minutes to prepare from start to finish. I love that kind of food! Getting a flavourful broth in no time can be quite difficult, but this time I was more than happy with the result. I used soba noodles (they are made of buckwheat and are therefore gluten free) but any noodles will do just fine. Same thing with the vegetables, they can be chosen depending on what you have at home. Swedish recipe down below.

Soba noodles in asian broth

Ingredients

4 portions

• 1 liter of water
•  4 tbsp Japanese soy sauce
•  1 tbsp Fish sauce
• 1 tsp Sesame oil
• Juice from 1 lime
• 1/2 vegetable stock cube (or 1/2 tbsp stock powder)

• Soba noodles ( I cooked a whole package - great to use for leftovers)
• 4 medium sized carrots
• 2 cloves of garlic, grated
• 1 small piece of ginger, finely grated
• 150 g sweet corn (rinsed and drained)
• scallions
• 4 eggs

• sesame seeds and chili sauce to top with

How to make noodles in asian broth 

Put water, soy sauce, fish sauce, sesame oil, vegetable stock and lime juice in a pot. Heat it up and keep it warm until serving.
Cook the noodles in a separate pot according to the instructions on the package. Do not overcook the noodles! When the noodles are cooked, drain and add some oil. Set aside.
Cut the carrots into small sticks and chop the scallions. Heat a pan with some oil. When the pan is hot, add the carrots. Cook the carrots for a few minutes until they've soften up a bit, but still got some resistance. Add sweet corn, chopped scallions, grated garlic and grated ginger. Stir for one minute, do not burn! Set the vegetables aside. In the same pan, crack the eggs and panfry for a few minutes. You want the yolk to be runny. 
Put noodles at the bottom of the bowls, add the vegetables and pour over the stock. Top with the panfried egg, sesame seeds and some chili sauce. Enjoy! 

Sobanudlar i smakrik buljong

Ingredienser 

4 portioner 

• 1 liter vatten
• 4 msk japans soya
• 1 msk fisksås
• 1 tsk sesamolja
• juice från en lime
• 1/2 grönsaksbukjongtärning eller 1/2 msk lant buljong (pulver)

• Ett paket Soba nudlar (om du får över - gör stekta nudlar av resterna)
• 4 morötter
• 1 bit ingefära
• 2 vitlöksklyftor, rivna
• 150 g majskorn (sköljda och avrunna)
• salladslök
• 4 ägg

• Sesamfrön och chilisås till topping

Gör såhär 

Värm vatten, soya, fisksås, sesamolja, grönsaksbuljong och limejuice i en kastrull. 
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet men var noga så att de ej blir överkokta. När nudlarna är färdigkokta, häll av vattnet och ställ nudlarna åt sidan. 
Skär morötterna i smala stavar och hacka salladslöken. Värm en stekpanna med lite olja. När pannan är varm, lägg i morötterna. Tillaga tills de har mjuknat något men fortfarande har kvar tuggmotstånd. Tillsätt majsen, salladslöken, riven vitlök och riven ingefära. Rör i pannan i en minut och häll sedan över grönsakerna på ett fat. Stek äggen i samma panna. Äggulan ska fortfarande vara rinnig.
Arrangera skålar med nudlar och grönsaker i botten. Häll över den varma buljongen. Toppa med de stekta äggen, semsamfrön och chilisås.